Klimatyzacja powinna znaleźć się w każdej dużej restauracji i małej, przytulnej kawiarni. Dlaczego? Przeczytaj, jak odpowiednio dobrana klimatyzacja przyciąga klientów!
Klimatyzacja do restauracji to standard
W każdej dobrze prosperującej restauracji powinna funkcjonować wydajna klimatyzacja. Zakup niezawodnego urządzenia to jedna z najważniejszych inwestycji, jakie powinien zaplanować restaurator.
Klimatyzacja do restauracji, choć może się wydawać kosztowna, w dłuższej perspektywie przynosi ogromne korzyści. W przypadku lokali uznawanych za wykwintne stała się już standardem.
W tym artykule przeczytasz, dlaczego warto inwestować w wysokiej klasy urządzenie do klimatyzacji restauracji i jak wybrać odpowiedni model.
Chłodzenie powietrza w restauracji przyciąga klientów
Montaż systemu klimatyzacji w jadłodajniach, barach i gustownych restauracjach jest bardzo ważny, ponieważ z każdym rokiem obserwujemy coraz dłuższe i gorętsze lata. W naszej szerokości geograficznej kilkutygodniowe, wyczerpujące upały, widocznie odbijają się na samopoczuciu klientów lokalu.
Jeśli zainwestujesz w chłodzenie restauracji, zapewnisz swoim gościom komfortowe warunki, i to bez względu na to, jak gorąco zrobi się na zewnątrz. Z doświadczenia przedsiębiorców z branży gastronomicznej wynika, że lokale, w których funkcjonuje popularna „klima”, przyciągają większą liczbę klientów. Co więcej, goście są skłonni dłużej w niej przebywać.
Z drugiej strony, jeśli w lokalu nie ma klimatyzacji, goście mogą nie czuć się wystarczająco komfortowo, aby zjeść posiłek lub zostać na deser. Perspektywa większych obrotów i popularności to dla wielu przedsiębiorców wystarczający powód, aby zakupić klimatyzator do restauracji.
Czy klimatyzacja do restauracji sprawdza się jesienią?
Wysokiej klasy klimatyzator w restauracji przyda się nie tylko latem. Korzystanie z dedykowanych trybów pracy pozwala stworzyć komfortowe środowisko dla gości lokalu także w tzw. okresie przejściowym, czyli późną jesienią i wczesną wiosną.
Nowoczesne urządzenia sprzedawane i montowane przez fachowców Cold-Man nie tylko chłodzą, ale też oczyszczają powietrze i mają funkcję grzania. Mogą służyć za praktyczne źródła ciepła, ogrzewając lokal w ponure, deszczowe dni. Z pewnością wpłynie to na zainteresowanie klientów, którzy oczekują pewnego poziomu komfortu w restauracji.
Jaki rodzaj klimatyzacji zamontować w dużej restauracji?
Chłodzenie powietrza w restauracji, szczególnie jeśli lokal ma dużą powierzchnię użytkową, to nie lada wyzwanie. Na rynku znajdziesz wiele rozwiązań dedykowanych dla wymagających przestrzeni komercyjnych. Należą do nich m.in. jednostki przysufitowe, kasetonowe, kanałowe i kolumnowe.
Renomowani producenci, tacy jak firma Haier, oferują całą gamę klimatyzatorów, które pracują cicho i wydajnie, a przy tym są odporne na specyficzne warunki panujące w restauracji. Dotyczy to zarówno wysokich temperatur w kuchni, jak i konieczności chłodzenia wnętrza, w którym przebywa wiele osób jednocześnie.
Wiele modeli przewidzianych do użytku w branży gastronomicznej to modele kasetonowe, przewidziane do montażu w suficie podwieszanym. Pozwalają na sprawną dystrybucję schłodzonego powietrza i łatwo je dopasować do zaplanowanej aranżacji restauracji. To samo można powiedzieć o klimatyzatorach kanałowych. Kratki nawiewu zwykle są dyskretnie schowane, aby zachować pełną estetykę.
Jaką klimatyzację wybrać do niewielkiej kawiarni?
Ochłodzenie restauracji lub kawiarni z niewielką salą dla gości to sprawdzony sposób na zwiększenie komfortu personelu i klientów. W takim przypadku świetnym rozwiązaniem są klimatyzatory ścienne split i multisplit oraz klimatyzatory kanałowe.
Klimatyzatory ścienne to popularne jednostki, które gwarantują optymalną efektywność. Często obsługują dodatkowe tryby pracy i można łatwo nimi sterować za pomocą pilota. Co ważne, ich zakup i montaż nie kosztuje wiele, dlatego inwestycja jest dostępna nawet dla właścicieli małych restauracji.
Jaki klimatyzator do restauracji wybrać?
Jeśli chcesz wybrać odpowiedni klimatyzator, pierwszym kryterium powinna być powierzchnia restauracji. Fachowcy Cold-Man radzą rozważyć zakup osobnych klimatyzatorów obsługujących kuchnię gastronomiczną i salę dla gości. Dzięki takiemu podziałowi łatwiej utrzymać odpowiednią temperaturę w każdym z tych miejsc.
Klimatyzacja do restauracji powinna być przede wszystkim wydajna, a następnie energooszczędna. Żeby osiągnąć ten cel, warto wybierać produkty topowych producentów. Jednostki te wytwarzane są z niezawodnych komponentów i opatrzone są wieloletnią gwarancją producenta.
Zamów profesjonalny montaż klimatyzacji w restauracji
Chociaż dobra klimatyzacja i wentylacja restauracji może kosztować więcej niż urządzenie do użytku prywatnego, to inwestycja z pewnością się opłaca.
Eksperci Cold-Man mają doświadczenie w wyborze, montażu i serwisie klimatyzatorów używanych w branży gastronomicznej. Skontaktuj się z nami, aby uzyskać merytoryczne wsparcie dotyczące Twojego lokalu.
Inni czytali również:
Najnowsze komentarze