Montaż i serwis klimatyzacji, pomp ciepła i rekuperacji na terenie woj. lubuskiego

Poniedziałek-Sobota: 07:00 - 20:00

Pracujemy

biuro@cold-man.pl

Napisz do nas

Zadzwoń: +48 693 853 600

Kontakt telefoniczny

Klimatyzacja do kuchni gastronomicznej – jaką wybrać?

klimatyzacja do gastronomii

Trudno sobie wyobrazić kuchnię gastronomiczną bez klimatyzacji. Klimatyzator zainstalowany w restauracji lub barze musi być wyjątkowo wydajny. Przeczytaj, jak wybrać odpowiedni! 

Klimatyzacja do kuchni gastronomicznej jest niezbędna

Zgodnie z dobrymi praktykami żywieniowymi, przygotowywanie posiłków w kuchni gastronomicznej znacznie różni się od gotowania w domu. Gastronomia to wymagająca branża, w której dużą rolę odgrywa odpowiednie zaplecze i urządzenia. Jednym z nich jest klimatyzator do kuchni. To jednostka znacznie wydajniejsza niż małe pochłaniacze powietrza oferowane jako sprzęt do użytku domowego. 

Restauratorzy coraz częściej uznają mechaniczne chłodzenie powietrza w kuchni za standard. Jeśli planujesz otworzyć lub doposażyć prowadzony lokal, rozważ zakup i montaż odpowiedniego systemu klimatyzacji, która bez problemu obsłuży całą powierzchnię.

Klimatyzacja do kuchni utrzymuje komfortową temperaturę

Klimatyzacja do kuchni gastronomicznej ma całe mnóstwo zalet. Najważniejszym jej zadaniem jest utrzymywanie odpowiedniej temperatury w czasie, gdy przygotowywane są posiłki. Upał na zewnątrz i źródła ciepła wewnątrz (kuchenki, piekarniki) mogą negatywnie wpływać na samopoczucie kucharzy i kelnerów. Odpowiednio skonfigurowana i regularnie przeglądana klimatyzacja rozwiązuje ten problem.

Efektywne chłodzenie kuchni gwarantuje utrzymanie optymalnych warunków termicznych. Jednak nie jest to jedyna zaleta wydajnych systemów klimatyzacyjnych oferowanych przez Cold-Man.

Czyste powietrze w kuchni gastronomicznej dzięki klimatyzacji

Klimatyzacja w kuchni gastronomicznej ma kluczowe znaczenie dla stworzenia bezpiecznego i komfortowego środowiska dla pracowników. Prawidłowo ustawiona klimatyzacja pomaga regulować temperaturę i poziom wilgotności w całym obszarze. Dzięki temu wszystkie potrawy są przyrządzane w odpowiednim standardzie, co pozwala uniknąć potencjalnych zagrożeń dla zdrowia. 

Wysokiej klasy klimatyzacja i wentylacja kuchni filtruje cząsteczki kurzu i inne alergeny oraz drobnoustroje. Niektóre urządzenia wyposażono w kilka różnych filtrów (m.in. HEPA), więc zapewniają czystsze środowisko. Z pewnością docenią to członkowie personelu, którzy pracują w kuchni.

Jaki klimatyzator do kuchni gastronomicznej wybrać?

Jeśli chcesz wybrać odpowiedni klimatyzator do użytku w gastronomii, stawiaj wyłącznie na profesjonalne rozwiązania. Eksperci Cold-Man polecają topowe modele renomowanych producentów. Dzięki wysokiej jakości podzespołom oraz programowalnym trybom pracy taka klimatyzacja doskonale sprawdzi się w każdej kuchni.

Czy wiesz, czym kierują się nasi fachowcy, gdy polecają restauratorom konkretne urządzenia? Po pierwsze, zwracamy uwagę na wielkość pomieszczenia, które wymaga chłodzenia. Wybrana jednostka musi mieć wystarczającą moc chłodniczą. Jeśli okaże się, że przestrzeń kuchenna jest zbyt duża dla pojedynczego klimatyzatora, możemy zaproponować klimatyzację typu multi split.

Duże znaczenie ma również efektywność energetyczna. W branży gastronomicznej liczy się każda wydana złotówka, a jedynie umiejętna optymalizacja kosztów przynosi zyski. Dlatego restauratorom polecamy energooszczędne rozwiązania. Klimatyzatory do kuchni gastronomicznej mają przecież stanowić pomoc dla pracowników, a nie obciążenie dla budżetu firmy.

Trzecim istotnym czynnikiem są obsługiwane funkcje dodatkowe. Oferowane przez nas modele nie tylko zapewniają chłodzenie kuchni, ale też osuszają i oczyszczają powietrze. Wiele jednostek obsługiwanych jest za pomocą pilota zdalnego sterowania, programatora naściennego lub aplikacji (z poziomu smartfona).

Klimatyzacja do kuchni gastronomicznej – czy warto?

Jeśli chodzi o kuchnie gastronomiczne, sprawna klimatyzacja jest absolutną koniecznością. Pomaga zapewnić komfortowe środowisko pracy dla personelu i gwarantuje, że wszystkie serwowane dania będą przygotowane i ugotowane w najlepszy możliwy sposób. 

Inwestycja w klimatyzację do kuchni gastronomicznej zdecydowanie się opłaca. Tym bardziej że w ofercie Cold-Man znajdziesz wiele energooszczędnych urządzeń zaprojektowanych z myślą o przestrzeni komercyjnej.

Inni czytali również:

Klimatyzacja do restauracji

Jak ustawić temperaturę klimatyzacji latem?

Jak wybrać klimatyzację do biura?

Komentarze są zamknięte.